Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Benzinestation, saneringsvariant 8: bioscherm of biologisch geactiveerde zone

In deze figuur is variant 8 ‘bioscherm of biologisch geactiveerde zone’ weergegeven.

Met een bioscherm of een biologisch geactiveerde zone wordt de horizontale verspreiding van de verontreinigende stoffen afdoende tegengegaan in de watervoerende laag. Loodrecht op de verspreidingsrichting van het grondwater wordt in een bepaalde zone het biologische afbraakproces gestimuleerd. Na het verlaten van de biologische zone zijn de gehalten aan verontreinigende stoffen in het grondwater tot een acceptabel niveau gedaald.

Voor biologisch afbreekbare verontreinigende stoffen is het bioscherm een techniek waarmee verspreiding kan worden tegengegaan. Het voordeel is dat er geen grondwater onttrokken wordt. De bodem wordt als reactorvat benut.

Voor de omstandigheden voor het kunnen toepassen van deze variant geldt hetzelfde als gesteld voor de geohydrologische beheersing (variant 6).

Wanneer is de variant realistisch?

Het toepassen van een bioscherm bij de karakteristieke situatie benzinestation is realistisch als:

  • de verontreinigende stoffen biologisch afbreekbaar zijn;
  • verspreiding van opgeloste componenten niet op een andere wijze (conform de standaardaanpak) afdoende is tegen te gaan;
  • de bodem redelijk goed doorlatend is.

Het toepassen van een bioscherm is niet (direct) voor de hand liggend als:

  • er sprake is van puur product;
  • het moeilijk is om de afbraak te stimuleren doordat de procesomstandigheden niet geschikt zijn;
  • door aanwezigheid van bebouwing of infrastructuur het plaatsen van een scherm niet mogelijk is; dit is gedeeltelijk te ondervangen door horizontaal gestuurde boringen waarmee de procesomstandigheden geoptimaliseerd kunnen worden.